Koktajl alkoholowy to sztuka zestawiania ze sobą alkoholi, czasami w połączeniu z różnymi dodatkami, np. owocami, sokami, wodą sodową, cukrem, mlekiem itp. Każdy napój powinien być podawany w naczyniu specjalnie do tego dostosowanym. Na rynku są w sprzedaży specjalne kieliszki koktajlowe, które zapewniają niepowtarzalny smak i komfort degustacji drinków. Sprawdźmy, dlaczego wybór szkła ma znaczenie.
Dlaczego naczynia do serwowania drinków są wykonane ze szkła?
Uważa się, że dobrze dobrane szkło barmańskie jest w stanie wydobyć smak, zapach i – co najważniejsze – stworzyć odpowiedni klimat podczas degustacji. Kieliszki są wykonane ze szkła, mającego za zadanie idealnie odwzorowywać charakter napoju, dzięki czemu trunki wyglądają profesjonalnie i jeszcze lepiej smakują. Dostępne są różne rodzaje i kształty naczyń, a ich wybór podyktowany jest zwykle chęcią możliwie najlepszego wyeksponowania alkoholu i dopasowania drinków do okoliczności czy potrawy, do której będą serwowane. Specjaliści uważają, że jakość materiału, a nawet samo wykonanie są niezwykle istotne przy wyborze naczyń.
Szklane kieliszki koktajlowe
Dobór odpowiedniego szkła do rodzaju serwowanego trunku ma znaczenie ze względu na doznania smakowe i wizualne, których doświadcza pijący. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze rodzaje szklanych kieliszków do koktajli.
Tradycyjny kieliszek do koktajli
Czasami zwany także kieliszkiem do martini. Dzięki stożkowatemu kształtowi jest bardzo elegancki, a długa nóżka, służąca do trzymania, chroni płyn przed nagrzaniem. Używa się go głównie do mieszania ze sobą różnych typów alkoholi.
Highball
To wysoka i dość prosta szklanka, którą napełnia się do połowy lodem oraz przyrządzonym napojem. Dobrze, aby samo szkło też było odpowiednio schłodzone – w tym celu można je włożyć przed podaniem do lodówki lub użyć do tego kostek lodu. W tego typu naczyniu serwuje się najczęściej drinki takie jak Mojito lub Cuba Libre.
Collins
W tej wysokiej i okrągłej szklance serwuje się koktajle o kwaśnych smakach, mające w swym składzie m.in. gin i sok z cytryny. Forma naczynia jest podobna do Highball, ale ze względu na wygodę picia, częściej wybiera się ją do napojów, które są spożywane bezpośrednio ze szklanki.
Coupe – czarka
To naczynie początkowo miało służyć do podawania szampana, ale barmani zaczęli go stosować również jako zamiennik kieliszka do martini, który bywa kłopotliwy, gdyż pijący często rozlewają z niego trunki.
Kieliszek do Margarity
To bardzo charakterystyczne naczynie jest znane każdemu, kto choć raz skosztował Margarity. Składa się z długiej nóżki i dwóch czasz, nadających ciekawy wygląd i optycznie zwiększających objętość płynu.
Kieliszki wg savoir-vivre
W każdej restauracji, barze czy nawet w domu, jeśli lokatorzy sięgają po tego typu napoje, powinny pojawić się kieliszki koktajlowe, nadające się do profesjonalnego podania najpopularniejszy drinków. Ważne, by podczas aranżowania spotkania pomyśleć o naczyniach, w których będą serwowane te trunki, warto również wziąć pod uwagę okoliczności, potrawy, rodzaj podawanego alkoholu. Zgodnie z zasadami savoir-vivre należy respektować powyższe elementy, by nie popełnić w towarzystwie faux-pas.